04 Oct
04Oct

Deze wandeling vertrek ik eens niet vanaf een landgoed of buitenplaats maar loop ik samen met Siena & Giulia vanuit ons appartement in gebouw “Lucht” aan de Prinses Marijkelaan door onze totaal vernieuwde wijk Kerckebosch. Afgelopen zaterdag 28 september tijdens “Burendag Kerckebosch 2024” hebben wij in het Binnenbos gevierd dat na 15 jaar sloop en opbouw de nieuwe wijk gerealiseerd is. Vergezeld van veel foto’s loop ik van de ene laan en buurt naar de andere en je zult verwonderd zijn over de diversiteit aan woningen en appartementengebouwen die je beslist allemaal per laan en wijk in de fotogalerij van deze website www.als-bomen-en-stenen-konden-praten.com moet gaan bekijken. 

Onze wijk ligt midden in de natuur en ik word ‘s nachts regelmatig wakker door de roep van jagende bosuilen. Hun geluid klinkt ijzingwekkend in de stilte van de nacht. Buiten bosuilen zie je hier eekhoorns, boomklevers, boomkruipers, pimpelmezen, koolmezen, gierzwaluwen, merels, lijsters, putters, vinken, roodborstjes, kauwen, kraaien, grote bonte spechten, zwarte spechten, buizerds, gaaien, roodborsttapuiten, heivlinders, eksters, haviken, reeën, hazelwormen en ga zo maar door. Je ziet 's avonds ook veel vleermuizen waarvoor meer dan 100 vleermuiskasten zijn opgehangen. De vos loopt in het bos achter ons appartementengebouw en ook de wolf is hier al een aantal keren zelfs pal voor ons huis en in de buurt gezien. 

Alle Droneshots & luchtfoto’s in mijn verhaal zijn gemaakt door Theo Scholten van driejuni fotografie en mocht ik van hem gebruiken. 

Geschiedenis Kerckebosch 

Maar eerst vertel ik iets over de geschiedenis van onze wijk. Kerckebosch is vernoemd naar het Kerk- en armenbos dat in 1917 door de Rooms Katholieke kerk Rijsenburg uit geldnood werd verkocht aan de gemeente Zeist. Het gebied is 63 hectare groot oftewel 630.000 m2 en om het nog iets duidelijker te maken dat is 630 x 1.000 meter. De wijk grenst in het oosten aan het Zeisterbos en wordt in het noorden begrensd door de Woudenbergseweg, in het westen door de villawijk Hoge Dennen en in het zuiden door de spoorlijn Utrecht-Arnhem. De noordelijke grens wordt gevormd door de Jagerssingel die aansluit op de Oranje-Nassaulaan die weer uitkomt op de Arnhemse Bovenweg.  

Vanaf 1920 werd het Kerckebosch aan de Driebergseweg verkaveld en zo ontstonden de wijken Kerckebosch en Hoge Dennen. De vijvers van het Oranje Nassauplein werden gegraven in het kader van de werkverschaffing. Het vrijkomende zand werd gebruikt voor het “opwerpen” van de stuifheuvel aan het einde van de Jagerssingel. In de plattegrond van het villapark werd gebruikgemaakt van de bestaande wegen als de bosweg Hoog Kanje, de oude Siberiëlaan (tegenwoordig Julianalaan) en van de Jagersingel/Oranje Nassaulaan. De Oranje Nassaulaan is begin jaren twintig ontstaan bij een rupsenplaag. Om de verspreiding tegen te gaan werd er een flinke strook bos gekapt. Aan de brede laan kwamen twee pleinen, het Oranje Nassauplein aan de Kerckebosch én de Hoge Dennen kant en het Julianaplein aan de Hoge Dennen kant. 

Op het landgoed Kerckebosch heeft jhr. Louis de Geer (1911-2009) de vader van televisiebekendheid jhr. Ursul Philip de Geer (1946-2020) vanaf 1911 Kasteel Kerckebosch gebouwd. Zijn broer Floris die autohandelaar was en die een paar maanden geleden overleden is, kende ik persoonlijk. Over dit landgoed schijf ik de komende maanden een apart verhaal. 

Bewoning vóór 2009 

Kerckebosch was wonen in het groen naast villawijk Hoge Dennen en grenzend aan het Zeisterbos en landgoed Heidestein. Net na de Tweede Wereldoorlog zijn er in Kerckebosch aan de Prinses Margrietlaan en Prinses Irenelaan 11 galerijflats met ruim 750 flatwoningen gebouwd, dit was voor 100% sociale huur. In de wijk woonden zo’n 2.350 mensen. Er werden ook flats met koopappartementen aan de Anna Paulownalaan, Sophialaan en nog enkele koop en vrije huur flats aan de Prinses Marijkelaan, Graaf Adolflaan en winkelcentrum Hoog Kanje gebouwd. Op de luchtfoto kun je zien hoe de wijk er tot 15 jaar geleden uitzag. 

Opbouw van de nieuwe wijk en verlichting 

In een mix uit onder andere vrije kavels zijn appartementen, rij-, patio-, rug-aan-rug-, kwadrantwoningen (blok van vier), zorgwoningen, prachtige vrijstaande en geschakelde villa’s gebouwd. Deze zijn gebouwd voor de oude én de nieuwe bewoners van deze diverse en levende nieuwe wijk. Woningcorporatie Woongroen zorgt voor betaalbare woningen voor mensen met een krappe beurs en omdat de term sociale woningbouw een stempel drukt op de mensen die er wonen spreek ik in mijn verhaal verder over Woongroen huur. De wijk telt ongeveer 3.120 inwoners tegen 2.350 vóór 2009 en bestaat voor 55% uit Woongroen huur en 45% uit vrije sector woningen. 

De wijk Kerckebosch bestaat uit zeven buurten tussen bos, heide en een parkachtig landschap dat in directe verbinding staan met de Utrechtse Heuvelrug en Landgoed Heidestein met een harmonische overgang van bebouwing naar natuur. Elke buurt heeft daardoor een eigen karakter en uitstraling en de buurten zijn van elkaar gescheiden door bos, hei en park. De buurten dragen de namen Bosrand, Bij de Hoge Dennen, Op de Hei, Stuifduinen, De Hout, Bosgaarde en De Boswachterij. 

De Prinses Margrietlaan, Prinses Marijkelaan en de Kerckeboschlaan worden sinds 2012 ’s avonds verlicht door bijzondere LED verlichting armaturen - die heel toevallig maar ook heel toepasselijk de naam “Roodkapjes” dragen. De ontwerpers van de wijk konden in 2012 bij het bedenken van deze straatverlichting niet bevroeden, dat anno 2024 de wolf in de wijk lopend onder de “Roodkapjes”, realiteit is. De verlichting boven de Kerckeboschlaan is energieneutraal en word geleverd door de zonnepanelen op het dak van het Christelijk Lyceum. De Roodkapjes dimmen automatisch van 23.00-05.00 uur. Bij het aangaan van de straatverlichting worden aan het begin van de woonbuurten lichtbeelden van een vijftal dieren die in Kerckebosch leven op de grond geprojecteerd. Elk dier is in een cirkelvormige projectie afgebeeld met een andere achtergrondkleur en patroon: 1. de “wolf” (hoe is het mogelijk) zie je aan het begin van de Prinses Margrietlaan bij de splitsing Anna Paulownalaan, 2. op de Kerckeboschlaan bij de splitsing Prinses Alexialaan de “uil”, 3. bij de splitsing Prinses Catharina Amalialaan de “vleermuis”, 4. bij de splitsing Prinses Maximalaan de “zandhagedis” (in 01-10-2019 voor het eerst in het heidegebied gespot) en 5. bij de splitsing Prinses Mariannelaan de “vos”. Bijna iedereen die ik spreek weet van het bestaan van deze lichtbeelden niets af. 

De snelheidslimiet in de gehele wijk is 30 km per uur en voor scholen 15 km per uur, maar daar schijnen maar weinig automobilisten, motoren, bromfietsen, fatbikes en speed pedelecs zich aan te storen. Volgens velen is het wachten op de grote klap doordat bewoners zelf maar ook leveranciers véél te hard rijden over smalle en kronkelige wegen met haakse bochten waarin de tegenligger niet te zien is. Dagelijks zien wij dat er voor ons appartement met kinderdagcentrum (15 km per uur) ook in het donker met en zonder licht veel te hard en vaak harder dan 60/80 km per uur gereden wordt. 

Toen wij in april 2022 in de wijk Kerckebosch kwamen wonen konden de honden nog lekker door het bos hollen omdat het één groot losloopgebied was en dagelijks liepen wij richting Austerlitz. Sinds begin 2023 de wolf hier rondsluipt en al zo’n 10 schapen gedood heeft trekken reeën verder en geldt vanaf de buurt Bosgaarde richting Austerlitz een aanlijngebod. Vanaf 1975 liepen al onze honden hier al los, met eerst onze Engelse blauw-schimmel Cocker Spaniël Joep, daarna Engelse blauw-schimmel Cocker Spaniëls en broers Charlie & Chaplin, later Duitse Staande Draadhaar Claire, vervolgens Duitse Staande Korthaar Joy, nog weer later onze Bracco Italiano Luna en nu met Siena & Giulia die ineens niet meer los mogen lopen. Heel jammer en vervelend vinden wij en alle andere hondenbezitters in de wijk Kerckebosch dit. 

Start wandeling 

Maar we gaan beginnen aan onze wandeling en ik maak voor vertrek, maar nu voor ons appartement in gebouw Lucht daar bovenin op de hoek, een foto van Siena & Giulia. Zie ze daar eens zitten in het zonnetje en stralende lucht. Het is genieten hier. Wij lopen eerst door het bos naar het begin van de Prinses Margrietlaan aan de Arnhemse Bovenweg om vandaaruit door de wijk Kerckebosch te lopen.

Prinses Margrietlaan (bouw 1962, renovatie 2020) buurt “De Boswachterij” lichtbeeld de “wolf” 75 adressen en 165 inwoners

Op 6 januari 1958 genoemd naar Margriet Francisca (1943), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau en derde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Gehuwd met mr. Pieter van Vollenhoven. 

In de Prinses Margrietlaan ligt tegenover landgoed Heidestein het Woongroen huurappartementengebouw Zwaluwnest (de oude Geroflat/flat 11). Het is de enige van de 11 galerij flats welke na de sloop overeind gebleven en grondig renoveerd is. Zie maar hoe eigentijds en verzorgd het eruit ziet. De overige 10 flats met 706 flatwoningen zijn vervangen door 1.100 woningen in 10 prachtige appartementengebouwen met ook nog zo’n 15 rijtjes met huizen en liggen verspreid door de hele wijk Kerckebosch. Heel veel mensen in Nederland zouden zo wel willen wonen.

Wijkinloophuis Kerckebosch 

In het Zwaluwnest aan de Prinses Margrietlaan 32 is op de begane grond rechts naast de hoofdingang het Wijkinloophuis gevestigd. Het is een organisatie van, voor en door bewoners van de wijk Zeist-Oost. Een plek in de wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar ondersteuning beschikbaar is en waar mensen zich voor buurtbewoners inzetten die wat hulp kunnen gebruiken. Iedereen is hierbij van harte welkom. Hier kun je terecht voor een praatje en een kopje koffie of thee en kun je deelnemen aan een van de activiteiten. Heb je een hulpvraag, of wil je gebruik maken van een gratis voorziening kijk dan op www.wijkinloophuiskerckebosch.nl 

Verder lopend richting Prinses Marijkelaan ligt op de hoek het negen etages tellende appartementengebouw genaamd “Beaufort”. Het penthouse heeft rondom balkons en ik mocht van de bewoners vanaf de negende etage foto’s van de wijk maken. Een prachtig 360 graden uitzicht over Zeist, richting Austerlitz, Veenendaal, Driebergen, Odijk, Utrecht, De Bilt en Soesterberg. In de verte zie je als je goed kijkt zelfs de Dom van Utrecht liggen en wat een prachtige wolkenpartijen. Vanaf hier boven zie je hoe groen Zeist is, maar ook zie je alleen de bebouwing die boven de bomen uitsteekt of in open terreinen als heidevelden ligt. 

Prinses Marijkelaan (bouw 1960-2024) buurt “De Boswachterij” 390 adressen en 525 inwoners 

Op 6 januari 1958 genoemd naar Maria Christina (1947-2019), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau en vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Vroegere roepnaam Marijke.  

Het hoge en schitterende koopappartementengebouw Beaufort is in 2024 opgeleverd. Dit baken van de wijk met de thema’s zand-stam-blad stapelen zich in dit gebouw op. Het thema “zand” zie je terug in de zandribbels van de borstwering om de naar buiten gevouwen balkons, in de onderkanten van de buitenplafonds is het thema “blad” verwerkt met een groen ribbelvormige naaldprofiel en de geprofileerde houten gevelbekleding is het thema “stam”. 

Naast Beaufort liggen de vrijehuur appartementengebouwen “Licht & Lucht” (bouw 2022). Licht is luchtig, Lucht is licht en met ramen van grond tot plafond geeft het veel licht en lucht. De appartementen hebben HR+++ (driedubbel) glas, 4 zonnepanelen, zijn van het gas af en hebben individuele warmtepompen die zijn aangesloten op een “collectieve” bodem warmtewisseling met boiler. In de winter wordt er warmte en in de zomer koelte onttrokken vanuit de bodem onder de appartementen. Dus vloerverwarming en vloerkoeling. Ook zijn de appartementen individueel aangesloten op een gesloten ventilatiesysteem met warmtewisselaar die vuile en vochtige lucht reinigt en schoon terug levert. Dit alles maakt dat wij maandelijks een gemiddeld energieverbruik van €12,= hebben. In augustus zelfs maar €2,06, ja je leest dit goed en zeg nou zelf wie wil dat nou niet?

Kerckebosch onder water 

Hemelwater van daken en terrassen wordt niet op het riool gestort maar wordt verzameld en naar de nabijgelegen wadi’s geleid. Wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) zijn opslag- en infiltratievoorzieningen die tijdelijk gevuld zijn met hemelwater. Keerzijde van het op deze manier van regenwater afvoeren is wel - omdat vanaf oktober 2023 tot eind augustus 2024 in Zeist 350 mm méér regen gevallen is dan normaal – dat in de hele wijk Kerckebosch parkeergarages en kelderbergingen vanaf december 2023 tot juni dit jaar onder water hebben gestaan. Maanden lang stonden enorme dieselaggregaten en elektrische pompen het water op te pompen om het via tientallenmeters lange slangen af te voeren naar rioolputten. In gedachten hoor ik nog overal die dieselaggregaten en pompen ronken. Lang leve de stikstof en 24 uur per dag diesellucht/herrie onder je appartement. Volgens de gemeente kunnen er geen maatregelen getroffen worden om de grondwaterstand te verlagen maar moeten eigenaren zelf zorgdragen voor het waterdicht maken van kelders en parkeergarages. Over hemelwaterafvoer is blijkbaar (niet)goed nagedacht en ik verwacht in de toekomst dat dit een regelmatig terugkerend evenement wordt. 

Kinderdagcentrum de Berk 

Tegenover gebouw Lucht zit Reinaerde Kinderdagcentrum De Berk met BSO en zaterdagopvang voor 50-60 kinderen tot 12 jaar met een ontwikkelingsachterstand, meervoudige of verstandelijke beperking. Zij worden door ruim 20  verzorgers liefdevol ontvangen en verzorgd en de kinderen worden dagelijks door ouders, taxi’s en busjes tegen 09.00 uur gebracht en tot 18.00 uur weer naar huis gebracht. 

Naast gebouw Lucht ligt het mooie Woongroen huurappartementen gebouw genaamd “Merelnest” (bouw 2015) en recht daar tegenover een straat met Woongroen woningen met aan het einde links en rechts dezelfde soort woningen. Zij staan ook aan de Prinses Marijkelaan. De Prinses Marijkelaan is een lange weg maar heeft gek genoeg ook 5 zij- en achteraf straten genummerd 84-132 en 42-48 met daarin een mix van rijtjes Woongroen huur en koop woningen. Deze adressen zijn voor bezoek en leveranciers maar moeilijk te vinden en je ziet daardoor auto’s vaak heen en weer rijden alvorens het juiste adres gevonden is. Naast het Merelnest begint de Kerckeboschlaan met op de hoek het schitterend uitziende appartementengebouw “Koekoeksnest” (bouw 2015) waarvan ik onlangs hoorde dat het geen koop maar Woongroen huur is. De Prinses Marijkelaan loopt aan de overzijde door voor het Koekoeksnest langs met direct een haakse bocht naar rechts (naar de Graaf Adolflaan) en meteen weer naar links tot aan de weg Hoog Kanje. 

Kerckeboschlaan 38 adressen en 110 inwoners 

Op 15 februari 2012 is aan de centrale ontsluitingsweg van de wijk Kerckebosch de naam Kerckeboschlaan gegeven. 

De Kerckeboschlaan meandert 900 meter lang als hoofdontsluitingsweg door onze boomrijke wijk naar de verschillende buurten. Aan de laan staan rijtjeswoningen, kom je langs het Seyster College, een aantal vrijstaande woningen, een hofje met leidaken woningen ter hoogte Prinses Maximalaan en eindigt net voorbij de woningen en appartementen tegenover de Prinses Mariannelaan met lichtbeeld de “vos”. 

Ik vervolg mijn weg op de Kerckeboschlaan over een meanderend voetpad tussen bos en bomen en loop honderd meter verder op de t-splitsing de 

Prinses Alexialaan in (bouw 2010-2024) buurt “Bosgaarde” met lichtbeeld de “uil” 158 adressen en 370 inwoners 

Op 15 februari 2012 genoemd naar Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (2005) middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

In deze buurt liggen twee mooie Woongroen huurappartementen gebouwen genaamd “Heidehof” vooraan rechts op de hoek met verderop tegen de bosrand “Boshof”. Wat mij echter verbaasd maar nog meer ergert is dat tegen de buitenmuren van gebouw Boshof plastik klimop is aangebracht. Hoe is het mogelijk dat in een wijk waar wonen in de natuur de drijfveer van het ontwerp is, een “Woongroen” corporatie het in zijn grijs/groenen hersencellen haalt om PLASTIK klimop tegen de buitenwanden van een gebouw aan te brengen. SCHANDE! en direct VERWIJDEREN! Links en rechts staat een mix van rijtjes Woongroen huur en koop huizen. Vooraan links staat een buurtbiblotheek voor een woning zoals je tegenwoordig in veel straten ziet. Linksachter bij de rijtjes huizen en tegen de bosrand staan nog zo’n 50 rug-aan-rug woningen zonder tuin maar met een plaatsje. Bos en heide zijn in Kerckebosch de tuin en de achterste rug-aan-rug woningen liggen 10 meter van de bosrand Heidestein met een kilometers lange tuin. Een paar weken geleden nog liep de wolf hier voor de woning van een kennis langs. Zijn collega’s in Amsterdam, riepen bij het horen daarvan geweldig en wat leuk. Ja, die wonen lekker veilig in de stad en zouden hier wel anders huilen. 

Tussen de huizen door loop ik naar de 

Prinses Arianelaan (bouw 2010-2023) buurt “De Hout” met lichtbeeld de “vleermuis” 150 adressen en 315 inwoners 

Op 15 februari 2012 genoemd naar Ariane Wilhelmina Máxima Ines, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (2007) jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Op de hoek staat koopappartementengebouw “Eikenveste” met daarnaast de Woongroen appartementengebouwen Lindeveste, Dennenveste en Berkenveste. Stuk voor stuk schitterende gebouwen en wat een variëteit aan woningen zie je ook hier weer. Van eenheidsworst zoals al die naoorlogse wijken in Nederland is hier geen sprake. Huizen met mooie overstekken en hoge kappen. In deze buurt staan 18 Dudok twee-onder-één-kap woningen, vrijstaande villa's en patiowoningen.

Verderop tegen de bosrand staan 2 vrijstaande, 8 twee-onder-een-dak en 4 rijwoningen die ogen als kolossale houten villadozen in een wijkje genaamd “Elix” binnen de wijk “De Hout”. Ik las dat de bewoners voor deze woningen een soort van sollicitatiebrief oftewel “motivatie” moesten schrijven om zo aan te geven waarom ze graag in “Elix” wilden wonen. Het kan dus nog gekker om voor een woning die bij verkoop in 2019 al tussen circa € 500.000 en € 1.100.000 moesten kosten in aanmerking te komen. Pioniers die het belangrijk vinden duurzaam en inclusief (bedoelen ze exclusief?) te leven. De bewoners delen de liefde voor de natuur, maar doen wij dat niet allemaal? Argwanend word ik bekeken als ik met mijn honden aan de lijn (eigen terrein!) tussen de huizen doorloop. 

Ik vervolg mijn weg en steek Hoog Kanje over en kom eerst nog langs het door de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) aan het Utrechts Landschap geschonken huisje waarin materialen liggen, waarmee “natuurburen” (vrijwilligers) uit de wijk Kerckebosch 1 maal per maand de bosgebieden (scheggen) in de verschillende buurten onder leiding en in opdracht van het Utrechts Landschap onderhouden. De weg Hoog Kanje doorsnijdt de Kerckeboschlaan en loopt links richting scholen, het Binnenbos en het winkelcentrum. Rechtsaf loop je naar landgoed Heidestein en richting Austerliz. 

Maar wij lopen rechtdoor over de Kerckeboschlaan en ik zie direct aan mijn rechterhand de Prinsessenhof (bouw 2020) buurt “Stuifduinen”, 10 adressen en 25 inwoners

Dit hof is met de auto alleen via de Prinses Catharina Amalialaan te bereiken. Uitkijkend over de oude zandweg Hoog Kanje zien de tien geschakelde villa’s er schitterend uit maar vanaf de andere zijde staan de woningen minder vrij aan een smalle weg dicht op de appartementengebouwen aan de Prinses Catharina Amalialaan. 

Wij lopen door naar de 

Prinses Catharina Amalialaan (bouw 2015-2018) buurt “Stuifduinen” 200 adressen en 550 inwoners 

Op 15 februari 2012 genoemd naar Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (2003) oudste dochter van koning Willem-Alexander der Nederlanden en koningin Máxima.  

qOp de hoek staat koop appartementengebouw “Dassenburg” met daarnaast de Woongroen appartementengebouwen “Beverburg en Vossenburg”. Wat een mooie gebouwen zijn dit ook weer. Ook in deze buurt staan heel veel mooie huizen waar ik tussendoor loop. Wat mij bevreemdt is dat niemand in de hele wijk Kerckebosch vraagt waarom ik scholen, woningen en appartementengebouwen etc. fotografeer. Alleen bij het Christelijk Lyceum kwam de congiërge achter mij aan gerend waarom ik de school fotografeerde. Nadat ik mij voorgesteld had en de uitleg dat ik voor een presentatie in het “Binnenbos” tijdens Burendag 2024 en de feestelijke afsluiting van 15 jaar bouwen Kerckebos foto’s van alle lanen en panden maakte en geen mensen maar zeker geen kinderen vastleg, was hij gerustgesteld. Hij was werkelijk de enige die mij bij het maken van zo’n 600 foto’s door de hele wijk aansprak. Overigens breng ik ook geen leesbare kentekenplaten in beeld. Overal groetten de mensen terug en bewonderen mijn honden maar er waren er natuurlijk ook, die met een grote boog om ons heen liepen. Het zou zo ook maar eens kunnen zijn dat ik de buurt aan het verkennen was en dat dit mijn toekomstige inbraakadressen waren. Zo zie je maar dat als je doet of je ergens thuis hoort, je je gang kunt gaan. 

Over het heideveld tussen de Prinses Catharina Amalialaan en Prinses Maximalaan loop ik naar de

Prinses Maximalaan (bouw 2015-2018) buurt “Op de Hei” met lichtbeeld de “de zandhagedis” 60 adressen en 195 inwoners 

Op 15 februari 2012 genoemd naar Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg (1971), geboren als Máxima Zorreguieta Cerruti. en echtgenote van koning Willem-Alexander der Nederlanden. 

Aan de heide en aan begin van de laan ligt  koopappartementengebouw “De Leihorst” opgetrokken zoals de naam het al zegt uit leisteen en met enorme terrassen die uitkijken over de heide. Een fantastisch mooie plek, en je merkt in vergelijking met de bebouwing aan het begin Kerckeboschlaan, dat de buurten gaandeweg minder adressen hebben maar wel met grotere huizen op meer grond gebouwd en duurder zijn. Je ziet hier geen rijtjes woningen meer maar vrijstaande en geschakelde villa’s in allerlei soorten en maten. Mooi hoor maar wat ben ik blij met ons comfortabele en compacte appartement. Geen onderhoud aan huis en tuin, geen onroerend goed belasting, geen zorgen over inbraak en dergelijke, voordeur dicht en wegwezen maar. Nee, koophuizen zijn voor ons verleden tijd.

Jammer genoeg is de schaapskudde, die 2x per jaar de heidevelden in Kerckebosch begraast en bestond uit een mix van Veluwse en Drentse heideschapen, plotseling door blauwtong uitgestorven maar ook Bor de Wolf had er een tiental de keel doorgebeten. 

Door de wijk loop ik helemaal naar het einde en via het bos kom ik uit bij de heide achter de 

Prinses Mariannelaan (bouw 1952-2020) buurt “De Bosrand” met lichtbeeld de “vos” 15 adressen en 55 inwoners 

Op 15 februari 2012 genoemd naar Wilhelmina Frederica Louisa Charlotte Marianne (1810-1883), prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau dochter van koning Willem I der Nederlanden en prinses Wilhelmina van Pruisen. 

Hier is nog een laantje met een rijtje van vier witte huisjes en een vrijstaande woning waar onder een gammele carport een oude ´lelijke eend´ geparkeerd staat. Hiernaast lag een sportveld waarlangs wij vroeger vanaf de stuifheuvel richting de schaapskooi liepen. In deze buurt stonden vroeger drie flats van de Prinses Irenelaan. 

Het eerste dat opvalt als je hier komt aanlopen is het enorm grote huis dat in oude stijl is opgetrokken en uitkijkt over de heide. Verder staan hier nog een aantal stulpjes, de een nog mooier en meer bijzonder dan de ander en geen twee zijn hetzelfde. Wij lopen door de laan richting Kerckeboschlaan langs een huis met zadeldak. Wat ruimteverdeling lijkt het mij niet voordelig maar apart is het wel. 

Op het einde van de Prinses Mariannelaan kun je rechtsaf over de Prinses Irenelaan richting Stuifheuvel maar wij slaan links af de Kerckeboschlaan op en lopen langs appartementen en woningen die ruim een jaar geleden zijn opgeleverd en blijkbaar zoveel waterschade in de ondergrondse parkeergarage hebben dat werklieden er al weer maanden bezig zijn de boel waterdicht te krijgen. Dan volgt een hofje, met ik schat een tiental leistenen woningen en waar een dreigend verboden toegangsbord en eigen weg staat. 

Wij lopen dus maar door naar de 

Graaf Lodewijklaan (bouw 2010-2020) buurt “Bij de Hoge Dennen” 22 adressen waarvan 19 woonadressen en 80 inwoners 

Op 6 januari 1958 genoemd naar Lodewijk, Graaf van Nassau (1538 – 1574), broer van Prins Willem I van Oranje. Hij was een der voornaamste initiatiefnemers van het Verbond der Edelen. Streed tegen de Koning van Spanje. Hij is op 14 april 1574, tegelijk met zijn broer Hendrik, gesneuveld in de slag op de Mookerheide. 

Het is een doodlopende laan met vrijstaande huizen welke ik persoonlijk de mooiste laan van de wijk Kerckebosch vind en je mag, als je de prijzen van de woningen opzoekt ,dit wel de “Goudkust” van de wijk Kerckebosch noemen. 

Aan het einde kun je fietsend of lopend naar de tegen Hoog Kanje aan liggende scholen als de Brede School Kerckebosch (2017) met daarin twee basisscholen de Damiaanschool, de Wereldkidz Motessorischool en kinderopvang Kind & Co en los daarvan ligt er ook “De Stuifheuvel” School voor Speciaal Basis Onderwijs. 

Halverwege word de Graaf Lodewijklaan doorkruist door de Waldeck Pyrmontlaan. Deze ligt gedeeltelijk in de wijk Kerckebosch maar ook in de wijk Hoge Dennen. 

Wij lopen naar het gedeelte dat in de wijk Kerckebosch ligt. 

Waldeck Pyrmontlaan (bouw 2010-2020) buurt “Bij de Hoge Dennen” 2 adressen en 9 inwoners. 

Op 22 juni 1933 genoemd naar het vorstendom Waldeck en Pyrmont, het stamland van Koningin Emma, dochter van George Victor, Vorst van Waldeck en Pyrmont en Helena, Prinses van Nassau. 

In deze straat staan 2 nieuwe woningen waarvan nummer 8. nauwelijks opvalt achter bomen en struiken. 

Wij lopen door naar 

Hoog Kanje (bouw 1920-2020) 236 adressen waarvan 195 woonadressen en 240 inwoners 

De naam Hoog Kanje is op 18 november 1920 door de gemeenteraad officieel vastgesteld. De naam Hoog Kanje wordt het eerst vermeld in een transportakte van 22 april 1784. Het in deze akte genoemde goed was gelegen tussen de Driebergseweg en de Arnhemse Bovenweg en werd in het noordwesten begrensd door Heerewegen en in het zuidoosten door de Breul. De naam Hoog Kanje heeft vermoedelijk een Franse oorsprong. Voor de betekenis kan worden gedacht aan de bekende Franse familienaam Du Cange, alsmede aan de in Zuid-Frankrijk gelegen stad Cagnes.  

Het eerste dat mij opvalt is dat de naam Hoog Kanje op alle straatnaamborden aan elkaar geschreven staat terwijl er een spatie tussen hoort te staan. Bij de productie en controle heeft duidelijk iemand zitten slapen. Hoog Kanje is de belangrijkste straat in de wijk Kerckebosch, maar het eerste gedeelte met 19 adressen vanaf de Oranje Nassaulaan net voorbij de Graaf Janlaan, ligt in de wijk Hoge Dennen.

Binnenbos 

Midden in de wijk (in het oude binnenbos van de wijk) ligt de Multifunctionele accommodatie “Binnenbos” die dé ontmoetingsplek voor de wijk Kerckebosch Zeist-Oost is. Het gebouw biedt onderdak aan een wijkservicepunt, huisartsen, een apotheek, fysiotherapiepraktijk, logopedist, huidzorg, mensendieck, beautypraktijk, een muziekschool en gymzalen. De sportzalen zijn er voor de scholen en na schooltijd voor de wijk en verenigingen. In de woningen op de 1e en 2e etage hebben 42 cliënten van Abrona hun thuis. 

Het Binnenbos is ook de standplaats van de Gouden Koets van de “Stichting Vrienden van het Binnenbos”. Zelfstandig wonende ouderen in de wijken Kerckebosch en Hoge Dennen die slecht ter been zijn kunnen gratis gebruik maken van de “Gouden Koets”. Wij halen hen op voor een bezoek aan het Binnenbos, arts of apotheek, supermarkt of een bezoek aan een vriend(in) in de wijk en brengen ze ook weer thuis. 

Aan de weg Hoog Kanje vind je het winkelcentrum en voorbij het Binnenbos liggen ook nog Huize Hoog Kerckebosch (kleinschalig verzorgingshuis voor ouderen met dementie of fysieke beperking), Woonzorg Kwintes (begeleid en beschermd wonen), Het Kraaiennest Buitenschoolse opvang en het Seyster College School voor praktijkonderwijs. 

Wij lopen voor we naar huis gaan nog even snel een paar straten met oude bebouwing door. 

Graaf Adolflaan (bouw 1961) buurt “Boswachterij” 135 adressen en 215 bewoners 

Op 6 januari 1958 genoemd naar Adolf, Graaf van Nassau (1540-1568), jongere broer van Prins Willem I van Oranje. Hij sneuvelde op 23 mei 1568 bij Heiligerlee. 

Dit geschakelde appartementen gebouw met een mix van koop en vrije huur heeft een ingang aan het korte gedeelte en aan het lange gedeelte. Huurwoningen die vrij komen worden verkocht. Tegenover het korte gedeelte ligt het Christelijk College Zeist (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs). 

Dan weer terug naar de Prinses Marijkelaan waar een derde ingang zit die toegang verschaft aan het in 2022 geheel gerenoveerde koopappartementen gedeelte. Richting het winkelcentrum heb je, links aan de laan en verscholen achter struiken en bomen 20 koopappartementen (zonder naam) liggen, die er exact hetzelfde uitzien als op de Sophialaan. 

Wij lopen tegenover de ingang van het “Kerckebosch” koop appartementengebouw naar de

Sophialaan (bouw 1932-1960) buurt “De Boswachterij” 55 adressen en 95 inwoners  

Op 6 januari 1958 genoemd naar Sophia Frederica Mathilda (1818 – 1877), Koningin der Nederlanden, Prinses van Würtemberg. Zij huwde met haar neef, de latere Koning Willem III.   

Verscholen achter de bomen ligt hier nog de oude boswachterswoning uit 1932 waar nu een jong gezin woont en waar in 2023 de ooievaar geland is. 

Aan het einde van deze oude laan kom je weer uit op de Arnhemse Bovenweg maar net daarvoor slaan wij linksaf en  lopen door de 

Anna Paulownalaan (bouw 1965) buurt “De Boswachterij” 200 adressen 315 inwoners 

Op 6 januari 1958 genoemd naar Anna Paulowna (1795-1865), Koningin der Nederlanden, Grootvorstin van Rusland, dochter van Paul I, Keizer van Rusland en Maria Fedorowna, Prinses van Würtemberg. Zij huwde in 1816 met de latere Koning Willem II, bij wiens troonsbestijging zij Koningin werd.

Dit kolossale koopappartementengebouw herbergt 200 appartementen en ziet eruit als De Geroflat aan de Laan van Vollenhove waar wij 44 jaar geleden onze eerste woning kregen. Onvoorstelbaar hoe lang en hoog. Zo bouwen ze flats tegenwoordig gelukkig niet meer. 

Ik ben nu weer terug bij het begin waar onze wandeling startte en ik hoop dat je er net zo van genoten hebt als ik bij het beschrijven en fotograferen van deze wandeling door onze nieuwe wijk.

Mede dankzij de aankoop, bescherming, restauratie en beheer van bossen en landgoederen door het Utrechts Landschap kunnen wij nu en in de toekomst van al dit moois blijven genieten. 

In de galerij van de website kun je onder het kopje van de betreffende straatnamen nog veel meer mooie foto’s vinden.   

Wat is Zeist toch mooi en wat boffen wij hier te mogen wonen. 

Tot de volgende wandeling op buitenplaats Lommerlust, Arnie Della Rosa     

Je kunt mijn wandelverhalen lezen op https://www.als-bomen-en-stenen-konden-praten.com maar ook samen met de columns van andere Zeister columnisten op https://www.zeistermagazine.nl 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.